Jakie robaki jedzą ptaki?

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów ptakiem, który jest w obecnej chwili chyba najpowszechniejszym gatunkiem zamieszkującym na terenie Polski. Jest on mylony wiele razy w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających w obecnej chwili na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, że naturalnym miejscem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, obecnie znacznie częściej zobaczyć można go także w krajobrazie rolniczym bądź też po prostu w mieście.

Robaki dla ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna.

Nie można nie wspomnieć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec robi się wyraźnie czarny.  U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie i słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. Dodatkowo warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi , typowych dla dorosłych, białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *